lauantai 11. joulukuuta 2010

Blacksad - eurosarjakuvaa parhaimmillaan




Viime aikoina on huomattavan paljon viehättänyt espanalaisten Juan Díaz Canales'n (kirjoittaja) and Juanjo Guarnidon (piirtäjä) mahtava sarjakuva Blacksad. Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvulle ja hahmoina toimivat hyvin ihmistetyt eläimet, joiden lajin (ja rodunkin) valinta heijastaa hyvin vahvasti hahmon paikkaa tarinassa - esimerkiksi poliseina toimivat usein Saksanpaimenkoirat ja vihikoirat.
Keskeisimmässä pääosassa on John Blacksad, hyvinkin tyypillinen etsivä, jos eläimellinen puoli unohdetaan (hahmo on kissa). Tarinat kerrotaan välillä hänen muistikuvinaan tai takautumina.

Blacksad on piirrokseltaan kenties kauneinta, mitä sarjakuvien rintamalla on nähty sitten Cabanesin Sokkoleikin. Se jo riittää kertomaan, että kyseessä on aivan mahtavaa kynän jälki ja värien käyttö. Tarinat ovat oikeasti hyviä, ja hahmot moniulotteisia persoonia. Pahat eivät ole pahoja vain sen takia, että tarvitaan tarinalle pahis, kaikelle on syynsä. Ja hyvät, heilläkin on pimäeat puolensa.
Jossain määrin Blacksadista tulee mieleen Reed Wallerin ja Kate Worleyn Omaha Cat Dancer, mutta siinä missä Omahasa liikuttiin eläimellisen saippuaoopperan piirissä, Blacksad on animalistista film noiria. Ja hyvää sellaista.

Suomeksi Blacksadia on julkaissut Arktinen Banaani muutaman albumillisen verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti